Manusi de protectie: norme europene

Manusile, ca echipament de protectie, sunt accesoriul de baza prezent in dotarea lucratorilor. Indiferent de mediul de activitate, purtarea echipamentului de protectie este fie reglementata prin lege, fie recomandata pentru a reduce riscul de accidentare sau contaminare. La o prima vedere, mai ales pentru persoanele neavizate, manusile de protectie sunt aproximativ la fel, singura diferenta fiind insertiile aplicate pe manusi si eventual culoarea sau tipul de material folosit.

Procesul este insa mai complicat, alegerea corecta a manusilor de protectie, fiind o sarcina care nu trebuie tratata superficial. Pentru a nu apela la pastile contra durerii de cap, si a nu pierde ore bune incercand sa intelegi ce inseamna diferitele norme de protectie europene, de ce sunt recomandate diferitele insertii, care este diferenta intre manusile ESD si cele imersate sau cu ce tip de manusi trebuie sa iti dotezi angajatii in functie de specificul de activitate, incepand cu articolul de fata, vom trata subiectul manusilor de protectie, astfel incat tu sa ai o imagine clara si bine documentata! Astazi, vom incepe prin a discuta despre normele de protectie europene.

Normele de protectie europene, au structurat si clasificat manusile in diferite clase, ordonate dupa tipul de protectie, specificul de activitate si gradul de rezistenta la diferiti factori mecanici sau chimici. Fiecare norma are astfel asociat un cod si o pictograma, acestea fiind regasite in mod obligatoriu fie pe manusi, fie pe ambalaj. In acest mod, pe baza codului si a pictogramei, utilizatorul este informat despre caracteristicile manusilor, fiind capabil sa aleaga echipamentul adecvat domeniului sau de activitate.

In tabelul de mai jos jos, regasesti codul, pictograma asociata pentru fiecare norma europeana si explicatiile aferente standardului european:

 

EN420 - Acest standard specifica cerinte generale si metode de incercare referitoare la ergonomia  si constructia manusilor, rezistenta materialelor constitutive la penetrarea apei, inocuitatea, confortul si eficacitatea, marcarea si informatiile furnizate de producator aplicabile tuturor manusilor de protectie.
EN388 - Manusi de protectie pentru riscuri mecanice. Acest standard specifica cerinte, metode de incercare, marcare si informatii furnizate de producator pentru manusile de protectie, in ceea ce priveste agresiunile mecanice prin abraziune, taiere prin transare, sfasiere si perforare.
EN374 - Manusi cu protectie completa impotriva riscurilor chimice. Acest standard specifica o metoda de incercare pentru rezistenta la penetrare a manusilor de protectie impotriva produselor chimice si/sau microorganismelor si defineste termenii de utilizare.
EN374 - Manusi cu protectie limitata impotriva riscurilor chimice. Acest standard specifica o metoda de incercare pentru rezistenta la penetrare a manusilor de protectie impotriva produselor chimice si/sau microorganismelor si defineste termenii de utilizare.
EN374 - Manusi cu protectie impotriva riscurilor bacteriologice. Acest standard specifica o metoda de incercare pentru rezistenta la penetrare a manusilor de protectie impotriva microorganismelor si defineste termenii de utilizare.
EN511 - Manusi de protectie impotriva frigului. Acest standard specifica cerintele si metodele de incercare pentru manusile de protectie care asigura o protectie impotriva frigului transmis prin conventie sau conductie pana la -50° C. Acest frig poate fi legat de conditiile climatice sau de o activitate industriala.
EN421 - Manusi de protectie impotriva contaminarii radioactive.
EN407 - Manusi de protectie impotriva riscurilor termice. Acest standard specifica metodele de incercare, cerintele generale, nivelurile de performanta termice si marcarea manusilor de protectie impotriva caldurii si/sau focului. Se recomanda sa fie aplicat tuturor manusilor care protejeaza mainile impotriva caldurii si/sau focului sub una sau mai multe din urmatoarele forme: foc, caldura de contact, caldura convectiva, caldura radianta, proiectii mici de metal lichid sau proiectii mari de metal topit.
EN60903 - Manusi de protectie pentru lucrul sub tensiune. Standardul se aplica manusilor din material electroizolant pentru lucrari in instalatii electrice sub tensiune. In stantadr sunt caracterizate sase clase de manusi, cu caracteristici electrice diferite si sase categorii de manusi cu proprietati diferite.
EN1149 - Manusi de protectie impotriva incarcarii electrostatice.
  EN1082 - Manusi de protectie pentru lucrul cu obiecte taioase. Standardul specifica cerinte pentru proiectarea, rezistanta la penetrare, caracteristicile ergonomice, masa, materialele, marcarea si instructiunile de utilizare a manusilor. Standardul se aplica manusilor de protectie de zale, din metal si din plastic utilizabile cu cutitul de mana.
  EN381.4  - Manusi de protectie pentru lucrul cu motofierastraul de lucru. Standardul stabileste esantionarea, tratamentul prealabil si incercarea manusilor destinate sa asigure o protectie impotriva taierilor cu fierastraul cu lant.
  EN659 - Manusi de protectie pentru pompieri. Standardul specifica cerinte minime impuse manusilor de protectie pentru pompieri, care protejeaza mainile in lupta impotriva incendiilor, inclusiv in operatiunile de cercetare si de salvare.
EN12477 - Manusi de protectie pentru sudori. Standardul specifica cerintele si metodele de incercare aplicabile manusilor de protectie utilizate pentru sudarea si taierea manuala a metalelor si tehnicii conexe.
EN455 - Manusi medicale de unica folosinta.
Manusi de protectie pentru industria alimentara.

 

Manusile de protectie din categoria II sunt marcate cu pictograme corespunzatoare, avand atasat un cod care detaliaza atributele produsului, la ce factori rezista manusa, gradul de rezistenta si tipul de protectie oferita. 

 

EN388 - Manusi de protectie impotriva riscurilor mecanice.

 a - rezistenta la abraziune

 b - rezistenta la taiere

 c - rezistenta la sfasiere

 d - rezistenta la perforare

 

EN374 - Manusi cu protectie antichimica completa.

 

Cod litera Test chimic
A metanol
B acetona
C acetonitril
D diclormetan
E disulfid de carbon
F toluen
G dietilamina
H

tetrahidrofuran

I acetat de etil
J n-heptan
K soda caustica 40%
L acid sulfuric 96%

 

EN374 - Manusi cu protectie antichimica limitata.

Aceste manusi au o protectie sumara impotriva riscurilor chimice si sunt impermeabile.

Nivel Nivel
1 - 10 min 4 - 120 min
2 - 30 min 5 - 240 min
3 - 60 min 6 - 480 min

EN407 - Manusi de protectie impotriva riscurilor termice.

a - rezistenta la flacara
b - rezistenta la caldura de contact
c - rezistenta la caldura convectiva
d - rezistenta la caldura radianta
e - rezistenta la stropi de metal topit
f - rezistenta la cantitati mari de metal topi

EN531 - Manusi de protectie antitermice.
D3 - fier topit (fonta topita)
E3 - aluminiu topit

EN511 - Manusi de protectie impotriva frigului.

a - rezistenta la impermeabilitatea pentru apa
b - rezistenta la frig de contact
c - rezistenta la frig de convectie

 

Te sfatuim sa acorzi atentia cuvenita normelor europene pentru manusile de protectie. Daca ai nevoie de suport in alegerea echipamentului de protectie, te rugam sa apelezi la consultantii specializati RTC. Vei primi astfel informatii precise, corecte si aplicate strict pe necesitatile tale.

Ai nevoie de suport sau de consultanta specializata? Doresti o prezentare a manusilor de protectie din portofoliul RTC? Da-ne un semn!

Prin click pe „Accept toate”, sunteti de acord ca putem colecta informatii privind navigarea pe site, in diverse scopuri, inclusiv: funcționalitate, statistici și marketing.