Maini curate, pentru sanatate!

Anual, sute de milioane de persoane contacteaza diferite infectii care afecteaza sanatatea. Este o statistica ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat, prin simpla spalare a mainilor, peste jumatate din aceste infectii ar fi evitate. Apa, sapunul si spalatul temeinic al mainilor, elimina o mare parte din germenii uzuali care cauzeaza infectii sau alergii. Astfel, iti mentii sanatatea si buna dispozitie, fara a trece prin experienta neplacuta cauzata de deteriorarea sanatatii.

De ce este atat de importanta igiena? In primul rand, gandindu-ne la copii, a caror joaca presupune foarte des contactul mainilor cu obiecte murdare, realizam ca acestia sunt expusi unui grad mai mare de risc . Atat copii cat si adultii duc zilnic mana la gura in mod constient sau nu, introducand astfel in organism potentiale surse de infectie sub forma germenilor. Copii mai ales, sunt predispusi catre acest gen de comportament, o igiena precara a mainilor, fiind de cele mai multe ori o cauza a imbolnavirilor.

Nici adultii nu sunt scutiti de acest risc, activitatile de zi cu zi, presupunand contactul cu germeni periculosi si rezistenti. O simpla calatorie cu mijloacele de transport in comun, ne supune riscurilor de imbolnavire. Analizele efectuate atat pe barele de sustinere cat si pe suprafata scaunelor a relevat prezenta a peste 60 de tipuri de germeni si bacterii, peste jumatate din acestea fiind periculoase pentru sanatate.

Ne putem proteja, acordand atentia cuvenita igienei mainilor. Astfel, trebuie sa folosim apa si sapun, spalandu-ne pe maini de cate ori este necesar. In lipsa apei si a sapunului, este recomandat sa avem asupra noastra fie servetele umede dezinfectante, fie un gel dezinfectant. Servetelele umede si gelul dezinfectant nu necesita clatire, elimina majoritatea germenilor si sunt solutia alternativa la spalatul clasic al mainilor.

Cum ne spalam pe maini corect? Urmand pasii de mai jos si acordand atat timpul cat si atentia necesara.

1. Incepem prin udarea mainilor si aplicarea sapunului. Frecam palmele una de cealalta.

2. Frecam spatele mainii stangi peste palma dreapta si invers.

3. Frecam palmele cu degetele intercalate.

4. Frecam spatele degetelor pe palma opusa.

5. Frecam in jurul degetului mare de la mana dreapta cu palma stanga si invers.

6. Frecam palma mainii stangi  cu degetele de la mana dreapta si invers. Clatim mainile foarte bine si le stergem.

Este de preferat sa utilizezi prosoapele din hartie, evitand uscatoarele cu jet de aer cald. Prosoapele din hartie sunt mai igienice fata de un uscator cu jet de aer.

Prin click pe „Accept toate”, sunteti de acord ca putem colecta informatii privind navigarea pe site, in diverse scopuri, inclusiv: funcționalitate, statistici și marketing.